Wielkopolscy urbaniści docenili Konin

Pierwszy miejsce Konin, drugie Czarnków, wyróżnienie dla Poznania – to wyniki IX edycji konkursu  "Najlepiej zagospodarowana przestrzeń publiczna w Wielkopolsce" zorganizowanego przez Towarzystwo Urbanistów Polskich oddział w Poznaniu. Laureaci odebrali nagrody w czwartek, 6 lutego, podczas targów BUDMA 2020 w Poznaniu.

Nasze miasto otrzymało pierwszą nagrodę za "Zagospodarowanie otoczenia Konińskiego Słupa Drogowego" wg projektu pracowni PROSTO ARCHITEKCI Joanna Grześkowiak i Maciej Gierwielaniec. „Kapituła konkursu doceniła nieszablonowe podejście do zagospodarowania niewielkiej przestrzeni miejskiej oraz oryginalny pomysł ekspozycji zabytku z użyciem nietypowo zastosowanych wysokiej jakości materiałów. W efekcie wykreowano warte odwiedzenia miejsce dialogu współczesności z historią” – czytamy w uzasadnieniu decyzji.

- Ta nagroda jest powodem do wielkiej dumy – podkreśla zastępca prezydenta Konina Witold Nowak, który uczestniczył w gali podsumowującej konkurs. – Po pierwsze dlatego, że została przyznana przez specjalistów mających wielkie doświadczenie w kreowaniu miejskiej przestrzeni. Po drugie, bo ten ważny dla mieszkańców symbol miasta wymagał od projektantów i samorządu niezwykłej wrażliwości na dziedzictwo kulturowe, jakie ze sobą niesie – dodaje Witold Nowak.  

Drugą nagrodę przyznano Miastu Czarnków za "Modernizację Placu Wolności i ulic przyległych w Czarnkowie". Wyróżnienie trafiło do Poznania za "Rozbudowę ul. Św. Marcin na odcinku pomiędzy ul. Gwarną i ul. Ratajczaka".

Jak informują organizatorzy – na tegoroczny konkurs nadeszło 13 zgłoszeń dla 12 przedsięwzięć.  

Zmiana otoczenia Konińskiego Słupa Drogowego została zrealizowana w ramach projektu "Rozwój kluczowego szlaku dziedzictwa kulturowego województwa wielkopolskiego pn. Szlak Piastowski"  z dofinansowaniem z WRPO na lata 2014-2020.

Koniński Słup Drogowy, z wyrytą po łacinie inskrypcją, pochodzi z XII wieku i jest najstarszym zabytkiem Konina. Znajduje się przy kościele pw. św. Bartłomieja. Miał wyznaczać połowę odległości między Kaliszem a Kruszwicą na ważnym szlaku handlowym. Zmieniając otoczenie słupa, Miasto chciało wyeksponować jego unikatowy charakter i podkreślić wartość historyczną. Dlatego cały skwer został uporządkowany i ujednolicony. Otoczenie słupa stanowi gładka powierzchnia trawy poprzecinana wijącą się ścieżką ekspozycyjną. Zabieg był celowy, projektanci chcieli bowiem podkreślić pierwotną funkcję słupa jako znaku drogowego. Ścieżka została wykonana z niezwykle wytrzymałej na warunki atmosferyczne blachy COR-TEN. Na niej laserowo została wycięta, przetłumaczona na polski, inskrypcja.

Autorem projektu jest pracownia architektoniczna PROSTO ARCHITEKCI Joanna Grześkowiak i Maciej Gierwielaniec, wykonawcą firma SZART Szymon Rąpel. Prace zakończyły się w połowie ubiegłego roku. Koszt to niespełna pół miliona złotych.

Wróć