Konin. Tu płynie energia > ZSBiKZ na XIII Dniu Hotelarza i Gastronoma

ZSBiKZ na XIII Dniu Hotelarza i Gastronoma

Uczniowie z Zespołu Szkół Budownictwa i Kształcenia Zawodowego im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Koninie uczestniczyli w obchodach XIII Dnia Hotelarza i Gastronoma, który odbył się 11 marca w Licheniu. Konferencja dla młodzieży z branży gastronomicznej i hotelarskiej pt.: „ZSBiKZ promuje zdrowy styl życia”, została przygotowana przy współpracy z Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Koninie. Wśród zaproszonych gości przybyli pracodawcy współpracujący ze szkołą, przedstawiciele Urzędu Miejskiego.

Przybyła młodzież mogła zapoznać się z tajnikami zdrowego odżywiania się oraz najważniejszymi przedsięwzięciami, jakie udało się zrealizować w minionym roku, np. udział w praktykach zagranicznych, praca na promach. Wyróżniający się uczniowie zostali nagrodzeni. Uczeń Mateusz Jagodziński przedstawił swój dorobek, jaki wypracował w czasie nauki w szkole, obecnie jest w klasie maturalnej.

Monika Żak-Dobska - psycholog z Miejskiej Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w czasie wykładu omówiła mechanizmy i sposobu radzenia sobie ze stresem. Wśród atrakcji dnia zalazł się pokaz kelnerski dań flambirowanych, czyli przygotowywanych na ogniu, zaprezentowany przez Artura Długosza z Mistrzowskiej Szkoły Kelnerskiej w Siedlcach. Absolwentka szkoły Izabela Olszewska przedstawiła swoją ścieżkę zawodową w zawodzie hotelarza. Na zakończenie wystąpili mistrzowie świata w sztuce barmańskiej: Eugeniusz Dytko i Jacek Makowski ze swym płonącym pokazem.

Całość wydarzenia została uświetniona występami wokalno-artystycznymi uczniów ZSBiKZ.

Wróć