Kalendarz imprez

Elżbieta Czaplińska- Kania

Gdzie: Centrum Kultury i Sztuki ul. Okólna 47A

Kiedy: 2024-05-19 (Niedziela)

Weekend z 21. Festiwalem MDAG

Gdzie: Kino Oskard

Kiedy: 2024-05-19 (Niedziela)

Jazz Festival Jazzonalia

Gdzie: CKiS-DK Oskard

Kiedy: 2024-05-19 (Niedziela)

Noc Muzeów

Gdzie: Muzeum Okręgowe w Koninie ul. Muzealna 6

Kiedy: 2024-05-19 (Niedziela)

Joanna Kuciel-Frydryszak

Gdzie: Klubokawiarnia NOT, CKiS – Dom Kultury OSKARD

Kiedy: 2024-05-19 (Niedziela)

godz. 17:00

Jan Sznajder

Gdzie: Galeria CKiS Wieża Ciśnień

Kiedy: 2024-05-19 (Niedziela)

Elżbieta Czaplińska- Kania

Gdzie: Centrum Kultury i Sztuki ul. Okólna 47A

Kiedy: 2024-05-20 (Poniedziałek)

Warsztaty dla nastolatek

Gdzie: Koniński Dom Kultury

Kiedy: 2024-05-20 (Poniedziałek)

godz. 10:00–13:00

Jan Sznajder

Gdzie: Galeria CKiS Wieża Ciśnień

Kiedy: 2024-05-20 (Poniedziałek)

Elżbieta Czaplińska- Kania

Gdzie: Centrum Kultury i Sztuki ul. Okólna 47A

Kiedy: 2024-05-21 (Wtorek)

Jan Sznajder

Gdzie: Galeria CKiS Wieża Ciśnień

Kiedy: 2024-05-21 (Wtorek)

Elżbieta Czaplińska- Kania

Gdzie: Centrum Kultury i Sztuki ul. Okólna 47A

Kiedy: 2024-05-22 (Środa)

Jan Sznajder

Gdzie: Galeria CKiS Wieża Ciśnień

Kiedy: 2024-05-22 (Środa)

Elżbieta Czaplińska- Kania

Gdzie: Centrum Kultury i Sztuki ul. Okólna 47A

Kiedy: 2024-05-23 (Czwartek)

Jan Sznajder

Gdzie: Galeria CKiS Wieża Ciśnień

Kiedy: 2024-05-23 (Czwartek)

Strona 1 z 5

1 2 3 4 5 Następne Ostatnie »

Smaczki z Konina

-

Zapraszamy 12 września na wydarzenie pod nazwą „Smaczki z Konina” w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.

Czas po odzyskaniu niepodległości był dla Polaków czasem budowania i wzmacniania wspólnoty narodowej przy jednoczesnym dzieleniu się bogactwem wielu nacji, religii i kultur rozwijających się wcześniej w trzech zaborach. Doskonałym przykładem tego bogactwa kulturowego są tradycje kulinarne, które odgrywały niebagatelną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków i tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół biesiadujących ze sobą. „Smaki Dziedzictwa” zachęcają do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które 100 lat temu królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego i dziedzictwa kulinarnego. Tegoroczna edycja EDD koncentruje się nie tylko na materialnych tradycjach rzemieślniczych (takich jak cukiernie, piekarnie, fabryki cukierków), ale również niematerialnych (staropolskich przepisach, tradycjach).

W programie: 14.00 – gwara ochweśnicka – wykład, 15.00 – warsztaty wypieku chleba, 17.00 – smaki Wielkopolski Wschodniej – wykład

A dodatkowo: swojski poczęstunek, smakowity napitek, gra terenowa.

Poprzez temat kulinarny podchodzimy do dziedzictwa na nowy sposób, mniej oczywisty. Warto popularyzować i upowszechniać wiedzę o tradycjach kulinarnych, które są nierozerwalnym elementem naszej historii i kultury. Warto je odkryć!

 

Lokacja: MOK

Wróć

15