Gdzie: Centrum Kultury i Sztuki ul. Okólna 47A
Kiedy: 2024-05-19 (Niedziela)
Gdzie: Kino Oskard
Kiedy: 2024-05-19 (Niedziela)
Gdzie: CKiS-DK Oskard
Kiedy: 2024-05-19 (Niedziela)
Gdzie: Muzeum Okręgowe w Koninie ul. Muzealna 6
Kiedy: 2024-05-19 (Niedziela)
Gdzie: Klubokawiarnia NOT, CKiS – Dom Kultury OSKARD
Kiedy: 2024-05-19 (Niedziela)
godz. 17:00
Gdzie: Galeria CKiS Wieża Ciśnień
Kiedy: 2024-05-19 (Niedziela)
Gdzie: Centrum Kultury i Sztuki ul. Okólna 47A
Kiedy: 2024-05-20 (Poniedziałek)
Gdzie: Koniński Dom Kultury
Kiedy: 2024-05-20 (Poniedziałek)
godz. 10:00–13:00
Gdzie: Galeria CKiS Wieża Ciśnień
Kiedy: 2024-05-20 (Poniedziałek)
Gdzie: Centrum Kultury i Sztuki ul. Okólna 47A
Kiedy: 2024-05-21 (Wtorek)
Gdzie: Galeria CKiS Wieża Ciśnień
Kiedy: 2024-05-21 (Wtorek)
Gdzie: Centrum Kultury i Sztuki ul. Okólna 47A
Kiedy: 2024-05-22 (Środa)
Gdzie: Galeria CKiS Wieża Ciśnień
Kiedy: 2024-05-22 (Środa)
Gdzie: Centrum Kultury i Sztuki ul. Okólna 47A
Kiedy: 2024-05-23 (Czwartek)
Gdzie: Galeria CKiS Wieża Ciśnień
Kiedy: 2024-05-23 (Czwartek)
-
Zapraszamy 12 września na wydarzenie pod nazwą „Smaczki z Konina” w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.
Czas po odzyskaniu niepodległości był dla Polaków czasem budowania i wzmacniania wspólnoty narodowej przy jednoczesnym dzieleniu się bogactwem wielu nacji, religii i kultur rozwijających się wcześniej w trzech zaborach. Doskonałym przykładem tego bogactwa kulturowego są tradycje kulinarne, które odgrywały niebagatelną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków i tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół biesiadujących ze sobą. „Smaki Dziedzictwa” zachęcają do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które 100 lat temu królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego i dziedzictwa kulinarnego. Tegoroczna edycja EDD koncentruje się nie tylko na materialnych tradycjach rzemieślniczych (takich jak cukiernie, piekarnie, fabryki cukierków), ale również niematerialnych (staropolskich przepisach, tradycjach).
W programie: 14.00 – gwara ochweśnicka – wykład, 15.00 – warsztaty wypieku chleba, 17.00 – smaki Wielkopolski Wschodniej – wykład
A dodatkowo: swojski poczęstunek, smakowity napitek, gra terenowa.
Poprzez temat kulinarny podchodzimy do dziedzictwa na nowy sposób, mniej oczywisty. Warto popularyzować i upowszechniać wiedzę o tradycjach kulinarnych, które są nierozerwalnym elementem naszej historii i kultury. Warto je odkryć!
Lokacja: MOK