Konin. Tu płynie energia > Kuchnia Malty i Włoch nie ma przed nimi tajemnic

Kuchnia Malty i Włoch nie ma przed nimi tajemnic

Kuchnia Malty i Włoch nie ma przed nimi tajemnic. Na zdjęciu widać dwóch kelnerów prezentujących danie.

Zespół Szkół Budownictwa i Kształcenia Zawodowego im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Koninie realizuje projekty Erasmus+ od 2012 roku, będąc pierwszą szkołą w mieście, która podjęła się tego wyzwania. W ramach zagranicznych mobilności zarówno uczniowie, jak i nauczyciele mają możliwość uczestniczenia w programach, zdobywając cenne doświadczenia i rozwijając swoje umiejętności zawodowe.

16 września odbyło się podsumowanie niezwykłych podróży kulinarnych do włoskiej Altamury oraz na Maltę i tym samym projekt „Profesjonalne praktyki i szkolenia Erasmus+ dla uczniów i nauczycieli ZSBiKZ 2024-2025” stał się już historią.

Uczestniczki mobilności: pani wicedyrektor Beata Spisacka wraz nauczycielkami przedmiotów gastronomicznych p. Andżeliką Kolińską oraz p. Aleksandrą Wawrzyniak podzieliły się swoimi wspomnieniami i doświadczeniami, jakie zdobyły podczas wyjazdu job shadowing. O miejscu i atmosferze, która panowała podczas mobilności grupowej, opowiadały również Ola i Michalina - uczennice klasy 3 i 4 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, które również brały udział w projekcie.

A żeby jeszcze mocniej przybliżyć ten gastronomiczny akcent, podczas spotkania serwowano focaccie barese, bruschettę z pomidorami, włoską oliwę, panna cottę, pyszną kawę czy migdały w czekoladzie.

Oczywiście wszystko po to, aby inspirować i zachęcać młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy byli głównymi odbiorcami tego spotkania, do rozwoju zawodowego, nauki języków obcych i aplikowania do kolejnych projektów unijnych, jakie są w szerokiej ofercie proponowane dla uczniów ZSBiKZ Konin. - Pięknie jest się uczyć i sięgać po nowe doświadczenia, tworzyć kulinarną mapę rozwiązań technologicznych, a przy tym rozwijać się językowo i poznawać kulturę i obyczaje kolejnych krajów Unii Europejskiej - te słowa bardzo silnie zostały wyartykułowane i pozostaną w sercach uczestników.

Jak zwykle takie spotkania nie mogły się odbyć bez gości specjalnych. Razem z dyrektorem szkoły i kadrą kierowniczą, koordynatorkami projektów, nauczycielami i uczniami klas gastronomicznych i hotelarskich w spotkaniu uczestniczył pan Tomasz Królikowski, szef kuchni, wybitny krytyk kulinarny i człowiek, który wspiera gastronomię w „Budowlance” i mocno jej kibicuje.

Tygodniowe pobyty job shadowing były pełne niezapomnianych wrażeń i mamy pewność, że były doskonałą formą nauki i zdobywania doświadczenia, ale i również katalizatorem szerokiego rozwoju kompetencji zawodowych i interpersonalnych.

(Zdjęcia i tekst - ZSBiKZ)

 

Poniżej znajduje się galeria zdjęć.

Na zdjęciach widać uczestników spotkania, kelnerów serwujących dania, potrawy. 

Pomiń galerię

Wróć