Obiad, deser, napój – wszystko, co powstanie z inspiracji kosmosem wejdzie w skład wyjątkowego konińskiego menu. Urząd Miejski zachęca właścicieli restauracji i kawiarni do poszerzenia oferty o wyjątkowe dania w związku z trwającym w mieście Konińskim Rokiem Mieczysława Bekkera!
Prof. Mieczysław Bekker był genialnym inżynierem, który przed wojną w Koninie spędził młodzieńcze lata i tu zdał maturę. Jego droga życiowa zaprowadziła go do USA, gdzie dla potrzeb misji Apollo wspólnie z zespołem naukowców zaprojektował pojazd LRV jeżdżący po Księżycu. W tym roku przypada 120. rocznica jego urodzin. Kalendarz konińskich wydarzeń związany z obchodami Roku Bekkera jest różnorodny, ale teraz został jeszcze poszerzony o wyzwania kulinarne.
- Zaproście Bekkera do swojej kuchni – przygotujcie danie, deser albo napój inspirowany kosmosem, techniką albo historią Konina – apelują do konińskiej branży gastronomicznej urzędnicy. Pierwszym miejscem, które skorzystało z zaproszenia jest „Beza-krówka lody rzemieślnicze”. To właśnie tu będzie można spróbować kosmicznych lodów.
W zamian za przystąpienie do akcji, urząd oferuje restauratorom promocję lokalu na miejskich stronach i w social mediach, specjalne oznaczenie „Partner Roku Bekkera”, elegancką piramidkę informacyjną na stolik. - Obowiązuje – pełna dowolność i kosmiczna kreatywność – dodają pomysłodawcy akcji.
Zainteresowani mogą kontaktować się w tej sprawie z Mariuszem Piotrowskim - Wydział Współpracy z Biznesem, tel. 63 240 11 01, mariusz.piotrowski@konin.um.gov.pl