Występy zespołów folklorystycznych, degustacja chleba z Litwy, Łotwy i Mołdawii oraz konińskiej piekarni Dalen, kilkadziesiąt stoisk z wielkanocnymi wyrobami, rzemieślnicy z naszego regionu oraz miast partnerskich Konina, a także tłumy odwiedzających – tak najkrócej można opisać szóstą już odsłonę Festiwalu Kultur Miast Partnerskich. Odbył się on w niedzielę (17 marca) w hali Rondo.
Na kolorowej scenie koninianie, a także sporo osób, które przyjechały na festiwal spoza Konina, oglądali występy wokalistów i tancerzy z Novadnieki z Doble na Łotwie, Kupars z Joniskis na Litwie, Strugurash z Ungheni w Mołdawii oraz konińskiego chóru Fantazja, Zespołu Pieśni i Tańca Konin oraz Zespołu Uśmiech z Liśca Wielkiego.
Bogatą ofertę prezentowali rękodzielnicy, twórcy ludowi, warsztaty terapii zajęciowej, pracownie sztuki, wytwórcy pieczywa. Oblegane było stoisko, w którym wspólnie z uczniami i nauczycielami Zespołu Szkół Budowlanych odbywała się degustacja pieczywa oraz kanapek ze smalcem i ogórkiem. Tradycyjnie powodzeniem cieszyły się konkursy z nagrodami ufundowanymi przez Prezydenta Konina.
Zespoły występujące na festiwalowej scenie otrzymały specjalne podziękowania od prezydenta Józefa Nowickiego. Zaś przedstawicielka delegacji Doble (Łotwa) nie kryła radości, że to właśnie piekarze z tego miasta otrzymali w Koninie dyplom „Złotego Kłosa” za najsmaczniejszy chleb.
Przez kilka godzin niedzielnego popołudnia w hali Rondo było bardzo kolorowo i smacznie. Organizatorem festiwalu był Wydział Promocji i Współpracy z Zagranicą Urzędu Miejskiego w Koninie.