Kalendarz imprez

Świąteczny kalendarz na Starówce

Kiedy: 2025-12-17 (Środa)

Helios Konin-Kino Konesera

Gdzie: Kino Helios

Kiedy: 2025-12-17 (Środa)

Spektakl teatralny pt.: O Smoku, który chciał być dorosły

Gdzie: Mała scena Konińskie Centrum Kultury przy ul. Przemysłowej 3D

Kiedy: 2025-12-17 (Środa)

Świąteczny kalendarz na Starówce

Kiedy: 2025-12-18 (Czwartek)

Helios Konin-Kino Konesera

Gdzie: Kino Helios

Kiedy: 2025-12-18 (Czwartek)

Katarzyna Żak i Rafał Królikowski w świątecznym Salonie Poezji Poezji

Gdzie: Konińskie Centrum Kultury

Kiedy: 2025-12-18 (Czwartek)

godz. 18:00

Świąteczny kalendarz na Starówce

Kiedy: 2025-12-19 (Piątek)

Helios Konin-Kino Konesera

Gdzie: Kino Helios

Kiedy: 2025-12-19 (Piątek)

Świąteczny kalendarz na Starówce

Kiedy: 2025-12-20 (Sobota)

Helios Konin-Kino Konesera

Gdzie: Kino Helios

Kiedy: 2025-12-20 (Sobota)

Muzyka w Ratuszu "ARETE"

Gdzie: Sala Ratuszowa

Kiedy: 2025-12-20 (Sobota)

godz. 19:00

Świąteczny kalendarz na Starówce

Kiedy: 2025-12-21 (Niedziela)

Helios Konin-Kino Konesera

Gdzie: Kino Helios

Kiedy: 2025-12-21 (Niedziela)

Świąteczny kalendarz na Starówce

Kiedy: 2025-12-22 (Poniedziałek)

Helios Konin-Kino Konesera

Gdzie: Kino Helios

Kiedy: 2025-12-22 (Poniedziałek)

Strona 1 z 3

1 2 3 Następne Ostatnie »

Smaczki z Konina

-

Zapraszamy 12 września na wydarzenie pod nazwą „Smaczki z Konina” w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.

Czas po odzyskaniu niepodległości był dla Polaków czasem budowania i wzmacniania wspólnoty narodowej przy jednoczesnym dzieleniu się bogactwem wielu nacji, religii i kultur rozwijających się wcześniej w trzech zaborach. Doskonałym przykładem tego bogactwa kulturowego są tradycje kulinarne, które odgrywały niebagatelną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków i tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół biesiadujących ze sobą. „Smaki Dziedzictwa” zachęcają do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które 100 lat temu królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego i dziedzictwa kulinarnego. Tegoroczna edycja EDD koncentruje się nie tylko na materialnych tradycjach rzemieślniczych (takich jak cukiernie, piekarnie, fabryki cukierków), ale również niematerialnych (staropolskich przepisach, tradycjach).

W programie: 14.00 – gwara ochweśnicka – wykład, 15.00 – warsztaty wypieku chleba, 17.00 – smaki Wielkopolski Wschodniej – wykład

A dodatkowo: swojski poczęstunek, smakowity napitek, gra terenowa.

Poprzez temat kulinarny podchodzimy do dziedzictwa na nowy sposób, mniej oczywisty. Warto popularyzować i upowszechniać wiedzę o tradycjach kulinarnych, które są nierozerwalnym elementem naszej historii i kultury. Warto je odkryć!

 

Lokacja: MOK

Wróć

15