Kalendarz imprez

Inauguracja Roku Kulturalnego w Koninie

Gdzie: Konińskie Centrum Kultury

Kiedy: 2025-09-18 (Czwartek)

Wystawa ilustracji Ka Mochi

Gdzie: Muzeum Okręgowe w Koninie

Kiedy: 2025-09-18 (Czwartek)

Spotkanie autorskie z Michałem Rusinkiem w MBP w Koninie

Kiedy: 2025-09-18 (Czwartek)

godz. 10:00

Inauguracja Roku Kulturalnego w Koninie

Gdzie: Konińskie Centrum Kultury

Kiedy: 2025-09-19 (Piątek)

Wystawa ilustracji Ka Mochi

Gdzie: Muzeum Okręgowe w Koninie

Kiedy: 2025-09-19 (Piątek)

Elżbieta Adamiak wyczaruje bajkę

Kiedy: 2025-09-20 (Sobota)

Wystawa ilustracji Ka Mochi

Gdzie: Muzeum Okręgowe w Koninie

Kiedy: 2025-09-20 (Sobota)

Koncert „B&B czyli arcydzieła geniuszy”

Kiedy: 2025-09-20 (Sobota)

godz. 17:00

Odnalezione wielkie dzieło! Zobacz tę historię na wielkim ekranie

Gdzie: Kino Oskard

Kiedy: 2025-09-21 (Niedziela)

Wystawa ilustracji Ka Mochi

Gdzie: Muzeum Okręgowe w Koninie

Kiedy: 2025-09-21 (Niedziela)

Najnowszy koncert maestra André Rieu

Gdzie: DK Oskard

Kiedy: 2025-09-21 (Niedziela)

godz. 14:00

Wystawa ilustracji Ka Mochi

Gdzie: Muzeum Okręgowe w Koninie

Kiedy: 2025-09-22 (Poniedziałek)

Wystawa ilustracji Ka Mochi

Gdzie: Muzeum Okręgowe w Koninie

Kiedy: 2025-09-23 (Wtorek)

Wystawa ilustracji Ka Mochi

Gdzie: Muzeum Okręgowe w Koninie

Kiedy: 2025-09-24 (Środa)

Wystawa ilustracji Ka Mochi

Gdzie: Muzeum Okręgowe w Koninie

Kiedy: 2025-09-25 (Czwartek)

Strona 2 z 4

Poprzednie 1 2 3 4 Następne Ostatnie »

Smaczki z Konina

-

Zapraszamy 12 września na wydarzenie pod nazwą „Smaczki z Konina” w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.

Czas po odzyskaniu niepodległości był dla Polaków czasem budowania i wzmacniania wspólnoty narodowej przy jednoczesnym dzieleniu się bogactwem wielu nacji, religii i kultur rozwijających się wcześniej w trzech zaborach. Doskonałym przykładem tego bogactwa kulturowego są tradycje kulinarne, które odgrywały niebagatelną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków i tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół biesiadujących ze sobą. „Smaki Dziedzictwa” zachęcają do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które 100 lat temu królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego i dziedzictwa kulinarnego. Tegoroczna edycja EDD koncentruje się nie tylko na materialnych tradycjach rzemieślniczych (takich jak cukiernie, piekarnie, fabryki cukierków), ale również niematerialnych (staropolskich przepisach, tradycjach).

W programie: 14.00 – gwara ochweśnicka – wykład, 15.00 – warsztaty wypieku chleba, 17.00 – smaki Wielkopolski Wschodniej – wykład

A dodatkowo: swojski poczęstunek, smakowity napitek, gra terenowa.

Poprzez temat kulinarny podchodzimy do dziedzictwa na nowy sposób, mniej oczywisty. Warto popularyzować i upowszechniać wiedzę o tradycjach kulinarnych, które są nierozerwalnym elementem naszej historii i kultury. Warto je odkryć!

 

Lokacja: MOK

Wróć

15