Kalendarz imprez

Świąteczny kalendarz na Starówce

Kiedy: 2025-12-23 (Wtorek)

Helios Konin-Kino Konesera

Gdzie: Kino Helios

Kiedy: 2025-12-23 (Wtorek)

Świąteczny kalendarz na Starówce

Kiedy: 2025-12-24 (Środa)

Helios Konin-Kino Konesera

Gdzie: Kino Helios

Kiedy: 2025-12-24 (Środa)

Helios Konin-Kino Konesera

Gdzie: Kino Helios

Kiedy: 2025-12-25 (Czwartek)

Helios Konin-Kino Konesera

Gdzie: Kino Helios

Kiedy: 2025-12-26 (Piątek)

Helios Konin-Kino Konesera

Gdzie: Kino Helios

Kiedy: 2025-12-27 (Sobota)

Helios Konin-Kino Konesera

Gdzie: Kino Helios

Kiedy: 2025-12-28 (Niedziela)

Helios Konin-Kino Konesera

Gdzie: Kino Helios

Kiedy: 2025-12-29 (Poniedziałek)

Sylwester z André Rieu w Kinie Oskard

Gdzie: Dk Oskard

Kiedy: 2025-12-31 (Środa)

godz. 18:00

Pamiętamy o Zofii Urbanowskiej

Kiedy: 2026-01-01 (Czwartek)

godz. 15:00

XX Otwarty Turniej Siatkówki WOŚP 2026

Gdzie: Hala Widowiskowo - Sportowa MOSiR ul. Popiełuszki 2a w Koninie

Kiedy: 2026-01-10 (Sobota)

Dzień z Niedźwiedziem Wojtkiem

Kiedy: 2026-01-21 (Środa)

godz. 10:00

Yehuda Prokopowicz | Koncert chopinowski

Gdzie: DK Oskard

Kiedy: 2026-02-07 (Sobota)

godz. 19:00

Strona 2 z 3

Poprzednie 1 2 3 Następne

Smaczki z Konina

-

Zapraszamy 12 września na wydarzenie pod nazwą „Smaczki z Konina” w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.

Czas po odzyskaniu niepodległości był dla Polaków czasem budowania i wzmacniania wspólnoty narodowej przy jednoczesnym dzieleniu się bogactwem wielu nacji, religii i kultur rozwijających się wcześniej w trzech zaborach. Doskonałym przykładem tego bogactwa kulturowego są tradycje kulinarne, które odgrywały niebagatelną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków i tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół biesiadujących ze sobą. „Smaki Dziedzictwa” zachęcają do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które 100 lat temu królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego i dziedzictwa kulinarnego. Tegoroczna edycja EDD koncentruje się nie tylko na materialnych tradycjach rzemieślniczych (takich jak cukiernie, piekarnie, fabryki cukierków), ale również niematerialnych (staropolskich przepisach, tradycjach).

W programie: 14.00 – gwara ochweśnicka – wykład, 15.00 – warsztaty wypieku chleba, 17.00 – smaki Wielkopolski Wschodniej – wykład

A dodatkowo: swojski poczęstunek, smakowity napitek, gra terenowa.

Poprzez temat kulinarny podchodzimy do dziedzictwa na nowy sposób, mniej oczywisty. Warto popularyzować i upowszechniać wiedzę o tradycjach kulinarnych, które są nierozerwalnym elementem naszej historii i kultury. Warto je odkryć!

 

Lokacja: MOK

Wróć

15